Geschiedenis

WWW.EGIDIUSBIEREN.BE ®

Een woordje vooraf.

 

Van waar de naam Egidius?

 

Na jaren van opzoekwerk heb ik in 2014 mijn stamboom kunnen achterhalen.,

De stamboom van familie Caudron – Spanoghe, deze gaat terug tot in 1565.

We komen uit Frankrijk, meer bepaald uit de streek van Nord-Pas-de-Calais, Picardie.

Egidius Caudron was het derde kind van Guillilmus & Catherina Caudron - Spanoghe.

 

Egidius Caudron is geboren in 1595, huwde met Judoca Hendrickx in 1617, en samen kregen ze 13 nakomelingen.

 

Egidius Caudron was ook Meier (Mayuer) van Moorsel-Kapittel en burgemeester Moorsel-Land van Aalst. Hij woonde in 1636 op de plaetse in het Land van Dendermonde.

 

Ik heb dan ook onze naam betekenis achterhaald en deze wil zeggen:

ketellapper, ketelhersteller, ketelsmid.

Vandaar de 3 ketels in het wapenschild. Deze verwijzen niet alleen naar onze naam, maar ook omdat er 3 hopsoorten gebruikt zijn bij het brouwen van onze bieren.

 

Daar wij een vriendenkring hebben die een Bierclub oprichtte en al gauw zelf bier begonnen te brouwen, en dan ook deelnamen aan de bierwedstrijd van Brouwland hobbybieren, moest er een naam gekozen worden. De naam Egidius kwam al snel naar voor.

 

In december 2014 brouwden we de Egidius Tripel om hiermee aan de bierwedstrijd van Brouwland in 2015 te kunnen deelnemen. In die wedstrijd behaalden we een mooie 8ste plaats (80,25/100). In dezelfde wedstrijd werden we tevens 1ste van O-Vlaanderen 2015.

 

Dan is de zoektocht begonnen om de Egidius Tripel te laten brouwen en om het te commercialiseren. Bij de zoektocht kwamen we terecht bij 4Pajot, die brouwsels maken tot 200 liter. Wat uiteindelijk gelukt is en de "EGIDIUS TRIPEL" zal vanaf juni 2016 te verkrijgen zijn in de cafés - restaurants van Denderbelle.

 

Dit bier is dus niet alleen een eerbetoon aan de stamvader van de fam. Caudron - Spanoghe, maar ook aan de vroegere Burgemeester (beginjaren 1600) van Moorsel bij Aalst:

Egidius Caudron

 

Vandaar dus de naam: Egidiusbieren®.

Let's Connect